Olemme jo pitkään suunnitelleet tämän perunapaistoksen kokeilemista. Ohje on nelosen "Annan mehukas keittiö" -ohjelmasta

Perunapaistokseen tarvitaan:

n.1kg400g jauhoista perunaa

6 siivua pekonia

nippu kevätsipulia

muutama valkosipulin kynsi

1 keltasipuli

n. 4,5-5 dl maitoa

1pss juustoraastetta

2prk smetanaa

suolaa

mustapippuria

 

1. Kuori perunat ja siivuta ne mahdollisimman ohueksi, onnistuu esim. juustohöylällä. Silppua kevätsipuli.

2. Leikkaa pekoni ihan pieniksi kuutioiksi ja ruskista se rapeaksi pannulla.

3. Siirrä pekoni lautaselle odottamaan ja kuullota pekonin rasvassa pannulla kuorittu,silputtu keltasipuli. Lisää pannuun loppuvaiheessa myös valkosipulin kynnet hienonnettuna.

4. Kuumenna maito kattilassa, lisää kelta- ja valkosipulit pannulta maidon joukkoon.

5. Kokoa paistos: lado ohjalle perunaa, siihen päälle silputtua kevätsipulia, kourallinen rapeaa pekonia, kourallinen juustoraastetta,lusikalla nokereita smetanaa, sekä kauhallinen maitoa,jonka seassa sipulit ovat. Mausta suolalla ja pippurilla. Jatka kerrosten kasaamista samalla tavalla,kunnes perunat loppuvat. Laita pinnalle vielä juustoraastetta.  Paistos ei saa uida maidossa,mutta painettaessa maitoa on tultava esiin reunoilta, joten tarvittaessa lisää maitoa lopuksi.

6. Peitä vuoka leivinpaperin palalla,jonka leikkaat niin,että se mahtuu paistoksen päälle vuokaan, näin juustoraaste ei tartu kiinni, koska koko komeus peitetään vielä foliolla.

7. Paista paistosta 175 asteessa foliolla peitettynä n. tunti, poista sitten folio ja leivinpaperi ja anna olla uunissa vielä sen aikaa, että pinta ruskistuu kauniisti.

 

Ajattelin itse tuunata ruokaa seuraavalla kerralla niin, että laitan reilummin pekonia ja nesteeksi kermaa, mutta aivan taivaallista oli kyllä tällä alkuperäiselläkin ohjeella tehtynä.

Ohjelmassa tämän paistoksen kanssa syötiin sinappikuorrutettua kinkkua, me valitsimme kaslerpaistin, koska kinkku kuuluu meillä vain jouluun